J K ENTER N P

Sudah lebih dari 2 tahun gw menggunakan free email service gmail.google.com dan hampir setiap saat, ketika gw membuka browser firefox gw, yang pertama gw masukkan di alamat URL adalah gmail.google.com. Walaupun gw pindah komputer dan buka firefox pasti gw masukin gmail.google.com :).

Setelah memasukkan usernama dan password gw mulai memainkan tombol-tombol di papan kunci, keyboard deh biar keren.dan biasa yang gw pijet2 adalah tombol J dan K lalu setelah itu tombol enter atau carriedge return dan mulai membaca email dengan menggunakan tombol N dan P.

Bingung dengan penjelasana gw?

Bukan, bukan, itu bukan tombol cheat untuk game2 nintendo/ps/ps2 atau atari 🙂 , seperti penjelasan gw diatas itu adalah salah satu feature dari gmail.google.com yang memudahkan pengguna email untuk berjalan dari 1 converstion ke conversation lainnya dan dari 1 email ke email lainnya

lengkapnya adalah sbb:

Shortcut KeyDefinitionAction
cComposeAllows you to compose a new message. <Shift> + c allows you to compose a message in a new window.
/SearchPuts your cursor in the search box.
kMove to newer conversationOpens or moves your cursor to a more recent conversation. You can hit <Enter> to expand a conversation.
jMove to older conversationOpens or moves your cursor to the next oldest conversation. You can hit <Enter> to expand a conversation.
nNext messageMoves your cursor to the next message. You can hit <Enter> to expand or collapse a message. (Only applicable in ‘Conversation View.’)
pPrevious messageMoves your cursor to the previous message. You can hit <Enter> to expand or collapse a message. (Only applicable in ‘Conversation View.’)
o or <Enter>OpenOpens your conversation. Also expands or collapses a message if you are in ‘Conversation View.’
uReturn to conversation listRefreshes your page and returns you to the inbox, or list of conversations.
yArchive*
Remove from current view
Automatically removes the message or conversation from your current view.

  • From ‘Inbox,’ ‘y’ means Archive
  • From ‘Starred,’ ‘y’ means Unstar
  • From any label, ‘y’ means Remove the label

* ‘y’ has no effect if you’re in ‘Spam,’ ‘Sent,’ or ‘All Mail.’

mMuteArchives the conversation, and all future messages skip the Inbox unless sent or cc’d directly to you. Learn more.
xSelect conversationAutomatically checks and selects a conversation so that you can archive, apply a label, or choose an action from the drop-down menu to apply to that conversation.
sStar a message or conversationAdds or removes a star to a message or conversation. Stars allow you to give a message or conversation a special status.
!Report spamMarks a message as spam and removes it from your conversation list.
rReplyReply to the message sender. <Shift> + r allows you to reply to a message in a new window. (Only applicable in ‘Conversation View.’)
aReply allReply to all message recipients. <Shift> +a allows you to reply to all message recipients in a new window. (Only applicable in ‘Conversation View.’)
fForwardForward a message. <Shift> + f allows you to forward a message in a new window. (Only applicable in ‘Conversation View.’)
<Esc>Escape from input fieldRemoves the cursor from your current input field.
<Ctrl> + sSave draft Holding the <Ctrl> key while pressing s when composing a message will save the current text as a draft. Make sure your cursor is in one of the text fields — either the composition pane, or any of the To, CC, BCC, or Subject fields — when using this shortcut. Macintosh users should use <Cmd> + s.

Yah itu sudah gw copy paste dari sini, helpnya gmail selanjutnya bisa diliat kesana.

Oh ya efek samping dari menggunakan gmail ini adalah kalo saya sedang blogwalking sering kali saya menekan tombol N dan P untuk membaca komentar2nya 🙂

1 thought on “J K ENTER N P

  1. bu pak
    dah di coba kok cuma yang “/” saja yang bisa, atau salah mengerti?
    kmdn web saya itu, gratisan, mau dimasukkan search engine nya pak google caranya bagaimana? tks

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

web site hit counter